Dzisiaj jest 01 lis 2024 03:21

Nowy tematOdpowiedz Strona 1 z 6   [ Posty: 83 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
dzastin
Motocyklowy autorytet
Motocyklowy autorytet
Awatar użytkownika

Has thanked: 54 times
Been thanked: 38 times
Imię: Justyna
Witam,
Zwracam sie do Was z ogromną prośbą! Jak wiecie działam w Szlachetnej Paczce, czyli organizujemy pomoc i paczki świąteczne dla ubogich rodzin z naszego województwa.

To nie jest kolejna akcja która trafi do nie odpowiednich osób! Skąd moja pewność?
W moim rejonie mamy 25 rodzin, w niektórych nie ma w domach ogrzewania, brakuje okien, bieżącej wody, dzieci są głodne i nie mają zimowych ubrań - wiem bo widziałam to na własne oczy bo razem z moimi wolontariuszami byłam na wywiadzie środowiskowym:
przykładowe opisy to co widzieliśmy na własne oczy:

Pani Aleksandra (71 lat) mieszka samotnie od około 7 lat, kiedy to zmarł jej mąż, a później teściowa. Dwójka niewidomych dzieci została oddana do placówki specjalizującej się w takich przypadkach jeszcze za życia męża Pani Aleksandry. Dzieci utrzymują z matką sporadyczny kontakt telefoniczny. Pani Aleksandra przez 16 lat borykała się z miażdżycą nóg. Około 4 lata temu amputowano jej obie nogi i od tamtego czasu porusza się na wózku inwalidzkim. W mieszkaniu nie ma łazienki, a przez niesprawną studnię nie ma także bieżącej wody nadającej się do picia. Opiekunka przychodzi jedynie na dwie godziny, resztę czasu Pani Aleksandra spędza samotnie. Pani Aleksandra utrzymuję się jedynie z renty (410 zł netto) z tym pieniędzy musi kupić lekarstwa i pieluchomajtki, opłacić koszty związane z utrzymaniem mieszkania (300 zł). Tak więc na leki i życie pozostaje jedynie 110 zł. Pani Aleksandra prosi przede wszystkim o pieluchomajtki rozmiar 3 oraz środki czystości i ręczniki. Marzy się jej także nowy elektryczny wózek inwalidzki, który ułatwiłby jej poruszanie się po domu (obecny nie jest elektryczny, a od popychania go Pani Ola ma odciski na dłoniach).

Pani Celina (51 l.) samotnie wychowała 9 dzieci, przy czym obecnie mieszkają z nią już najmłodsze dzieci: Pani Celina wiele lat temu wraz z dziewięciorgiem małych dzieci uciekła od męża alkoholika i awanturnika (rozwiodła się). Sami wyremontowali stary, drewniany dom, w którym znaleźli schronienie i spokój. Do tej pory w domu za kabinę prysznicową uchodzi sam brodzik, a panele z sufitu zaczynają odpadać. W kilku miejscach w podłodze widać goły beton, okna są nieszczelne. W domu jest bardzo biednie, ale czysto. Rodzina posiada do użytkowania dwa pokoje i łazienkę bez bieżącej wody, za kuchnię uchodzi butla gazowa. Mieszkanie potrzebuje remontu (podłoga to beton przykryty deskami, linoleum i dywanem, brak ogrzewania w domu). Na dochód rodziny przypada zasiłek na dzieci(250 zł), który nie wystarcza nawet na jedzenie(83 zł na osobę). Sytuację pogarsza również białaczka Pani Celiny, która nie pozwala podjąć jej wielu zajęć. Rodzina najbardziej żywności, koców i bardzo przydałaby się kuchnia na węgiel na więcej niż 1 palników (gaz jest drogi), a wiadro węgla czy trochę drewna czasami sąsiedzi przyniosą. Pani Celina z dziećmi marzą również o choince na święta (starą zjadły myszy). - RODZINA MARZY O CHOINCE NA ŚWIĘTA BN

Czasu mamy coraz mniej:(

19 listopada rusza XI edycja SZLACHETNEJ PACZKI. Na stronie internetowej www.szlachetnapaczka.pl uruchomiona zostanie baza rodzin czekających na pomoc. Przez trzy tygodnie każdy będzie mógł wybrać jedną z nich i specjalnie dla jej członków przygotować wyjątkową PACZKĘ na Boże Narodzenie!

Tylko w ubiegłym roku Szlachetna Paczka dotarła do 8201 ubogich rodzin. Wartość pomocy sięgnęła 10 mln złotych. W akcję zaangażowało się ponad 100 tys. darczyńców, w tym Jerzy Dudek, znakomici piłkarze Realu Madryt, Para Prezydencka Bronisław i Anna
Komorowscy, siostry Radwańskie, polscy mistrzowie olimpijscy i liczne kluby piłkarskie. Akcję pobłogosławił także Ojciec Święty, Benedykt XVI.

Pozdrawiam
Dżastin

http://www.dswpp.com.pl

Odpowiedz z cytatem  
Ines
 Tytuł:
Łykacz kilometrów
Łykacz kilometrów

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Car: Kawasaki er5
a może całym forum zorganizowalibyśmy pomoc dla jedej z rodzin, co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
Wojciech84
 Tytuł:
Łykacz kilometrów
Łykacz kilometrów
Awatar użytkownika

Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Car: Æwieræ - Suzuki GN 250
choineczkę i może jakieś inne produkty na święta mogę zapewnić- jeśli jest jeszcze potrzebna proszę o kontakt.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
dzastin
 Tytuł:
Motocyklowy autorytet
Motocyklowy autorytet
Awatar użytkownika

kto jeszcze chętny? Wojciech84 "jakieś produkty na święta" mógłbyś sprecyzować? i owszem potrzeba na samym Podkarpaciu brakuje ok. 400 darczyńców, ja znam potrzeby moich rodzin i sądzę że spokojnie forum mógłby przygotować paczkę dla jednej z rodzin :) co wy na to??

Odpowiedz z cytatem  
TuKaN
 Tytuł:
Mistrz winkli
Mistrz winkli
Awatar użytkownika

Has thanked: 64 times
Been thanked: 29 times
Car: Honda NT 650V Deauville
Telefon: 509997492
Imię: Piotrek
ja jestem za ;)

Odpowiedz z cytatem  
Piszol
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Has thanked: 181 times
Been thanked: 210 times
Car: VFR RC 36 II
dzastin pisze:
kto jeszcze chętny? Wojciech84 "jakieś produkty na święta" mógłbyś sprecyzować? i owszem potrzeba na samym Podkarpaciu brakuje ok. 400 darczyńców, ja znam potrzeby moich rodzin i sądzę że spokojnie forum mógłby przygotować paczkę dla jednej z rodzin :) co wy na to??

dzastin - dobry pomysł, znasz rodziny wybierz jedną i napisz w temacie co ona potrzebuje wypisz wszystkie potrzeby wspólnymi siłami damy radę.

Odpowiedz z cytatem  
dzastin
 Tytuł:
Motocyklowy autorytet
Motocyklowy autorytet
Awatar użytkownika

wiesz ciężko jest tak samemu wybrać rodzinę, bo sama u nich byłam i widziałam jak jest im ciężko, poniżej zamieszczam opis rodziny, szczegółowe potrzeby wymienię jeśli zdecydujecie się pomóc całym forum właśnie tej rodzinie.

Opis rodziny:
Pani Danuta (41 l.) i Pan Wiesław (43 l.) wychowują razem czwórkę dzieci: Gabrielę (18 l.), Izabelę (17 l.) Jadwigę (14 l.) i Wiktora (11 l.). Rodzina znalazła się w trudnej sytuacji odkąd zakład pracy, w którym pracował Pan Wiesław został zlikwidowany (3 lata temu). Sześcioosobowa rodzina mieszka w drewnianym domu, który nie ma ogrzewania centralnego. W środku jest czysto i schludnie, meble są stare i zużytkowane. Na dochód rodziny składa się jedynie zasiłek w wysokości 600zł. Po opłaceniu rachunków (300zł) rodzinie pozostaje niewiele pieniędzy - 50 zł w przeliczeniu na jedną osobę. Rodzice szukają pracy (są zarejestrowani jako bezrobotni), oboje podejmują wszelkie prace dorywcze, jakie uda im się zdobyć. Jednak jest to za mało, aby zapewnić czwórce uczących się dzieci wszystko, czego potrzebują. Rodzinie najbardziej przydałyby się ciepła kołdra, żywność i ubrania zimowe. Dla Pani Danusi i Pana Wiesława dzieci są najważniejsze, dlatego proszą o rzeczy przeznaczone szczególnie dla ich pociech.

Ponadto może ktoś z forum ma dojścia do firm, mamy dwie rodziny gdzie są osoby leżące, w jednej trzeba przede wszystkim opatrunków jałowych i sprawdzenia wózka inwalidzkiego lub kupna baterii żelowych (facet od 2 lat nie był na świeżym powietrzu, opiekuje się nim matka która jest po 70tce, on sam od 30 lat leży ma złamany kręgosłup), druga osoba to samotna kobieta, której amputowano nogi, nie ma rodziny, ma wózek ale taki zwykły, który popycha rekami, ma od tego odciski i poranione dłonie, przydałby się jej wózek elektryczny.

Wiem że o dużo proszę, ale może akurat znacie kogoś, kto może pomóc, znajomy znajomego czy szef w firmie!

Odpowiedz z cytatem  
Ciemka
 Tytuł:
Motocyklista z powołania
Motocyklista z powołania
Awatar użytkownika

Has thanked: 32 times
Been thanked: 32 times
Car: KTM Duke, WSK
Jestem za tym aby wybrać jedną rodzinę której zrobimy paczkę jako forum.
Dżastin zdecyduj która rodzina i wypisz na forum ich potrzeby a my będziemy się deklarować co kto może ofiarować.

Odpowiedz z cytatem  
dzastin
 Tytuł:
Motocyklowy autorytet
Motocyklowy autorytet
Awatar użytkownika

więc tak jak pisałam wyżej, dla tej rodziny.

Potrzeby:
Żywność: Herbata, Kawa, Kakao, Ryż, Kasza, Makaron, Mąka, Cukier, Olej, Konserwy mięsne, Konserwy rybne, masło lub serki do chleba

środki czystości: Proszek do prania, Płyny czyszczące, Płyn do mycia naczyń, Szampon, Mydło/żel myjący

Odzież: 1*kurtka zimowa na na 158 cm wzrostu (dziewczyna 14 lat), 1*kurtka zimowa na 143 cm wzrostu (chłopiec 11 lat), spodnie przejściowe na 162 cm wzrostu (dziewczyna 17 lat marzy o spodniach rurkach), spodnie na 65 cm w pasie i na 143 cm wzrostu (chłopiec 11 lat), sweter na 156 cm wzrostu (dziewczyna lat 18)

Obuwie zimowe: dla dziewczyn 2*roz.36 (myślę że jakieś kozaki na małym obcasie), dla chłopca 1*roz.35, ciepłe rękawiczki i czapka

Inne: Torba na jedno ramię dla 2 dziewczyn i plecak dla chłopca

Do domu: Kołdra x 1, pościel, poduszki

szczególne upominki (prezenty od Mikołaja :)): Wiktor - słodycze, Izabela i Gabriela - kolczyki, Jadwiga - tusz do rzęs

Wśród najważniejszych potrzeb rodzina wymienia: Kołdra, żywność, ubrania zimowe

Oczywiście paczka nie musi mieć wszystkiego wymienionego wyżej, rodzina ucieszy się z każdego daru i prezentu!

Odpowiedz z cytatem  
Ciemka
 Tytuł:
Motocyklista z powołania
Motocyklista z powołania
Awatar użytkownika

Has thanked: 32 times
Been thanked: 32 times
Car: KTM Duke, WSK
Dżastin napisz jeszcze do kiedy i gdzie te rzeczy mają się znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
Wojciech84
 Tytuł:
Łykacz kilometrów
Łykacz kilometrów
Awatar użytkownika

zakupie wraz z małżonką kilka produktów spożywczych z wyżej wymienionej listy ..do czego zachęcam również wszystkich braci motocyklistów...a moze jeszcze jakieś rzeczy do szkoły.
choinkę mam kilka razy użytkowana w bdb stanie...czy taka może się nadać?
Myślę że skoro potrafiliśmy się tak pięknie zebrać na dom dziecka i szpital-MOTOMIKOŁAJKI to i tu w tak szlachetnej intencji tym bardziej się zmobilizujemy! PANOWIE -Dzielmy się naszym szczęściem które mamy !

1Mam już do oddania Duży -PŁYN DO NACZYŃ -postaramy się coś z kosmetyków dodać.

Ostatnio zmieniony 27 lis 2011 02:02 przez Wojciech84, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Piszol
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ciemka pisze:
Dżastin napisz jeszcze do kiedy i gdzie te rzeczy mają się znaleźć.

Podbijam pytanie.

1. Wojciech84: Duży -PŁYN DO NACZYŃ -postaramy się coś z kosmetyków dodać
2. Piszol: Dwa żele do mycia, tusz do rzęs, dwa komplety kolczyków (postaram się jeszcze coś dorzucić)

Odpowiedz z cytatem  
TuKaN
 Tytuł:
Mistrz winkli
Mistrz winkli
Awatar użytkownika

Has thanked: 64 times
Been thanked: 29 times
Car: Honda NT 650V Deauville
Telefon: 509997492
Imię: Piotrek
z tego co mówiły dziewczyny w Red Zonie to chyba na 26 grudnia sa wysylane te paczki

Odpowiedz z cytatem  
Wojciech84
 Tytuł:
Łykacz kilometrów
Łykacz kilometrów
Awatar użytkownika

Gromadzę na Akcje szlachetna paczka
1Szampon i żel do kąpieli
2Płyn do naczyń
3+słoiki z przetworami domowymi-słodkie, kwaśne, gorzkie do potraw
4 Produkty spożywcze różne ...
5 Choinkę
Teraz proszę was o pomoc ponieważ sam nie mogę dostarczyć tego w miejsce zbiórki ponieważ długo pracuję prawie cały tydzień a nie mam samochodu - dlatego proszę aby ktoś życzliwy podskoczył do mnie i zabrał na miejsce..żona która oczekuje maluszka przekaże..proszę o kontakt:667441345
Bądźcie Zdrów!

Odpowiedz z cytatem  
Piszol
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Wojciech84 pisze:
Gromadzę na Akcje szlachetna paczka
1Szampon i żel do kąpieli
2Płyn do naczyń
3+słoiki z przetworami domowymi-słodkie, kwaśne, gorzkie do potraw
4 Produkty spożywcze różne ...
5 Choinkę
Teraz proszę was o pomoc ponieważ sam nie mogę dostarczyć tego w miejsce zbiórki ponieważ długo pracuję prawie cały tydzień a nie mam samochodu - dlatego proszę aby ktoś życzliwy podskoczył do mnie i zabrał na miejsce..żona która oczekuje maluszka przekaże..proszę o kontakt:667441345
Bądźcie Zdrów!

Jak będe się wybierał to mogę podskoczyć do Ciebie po uzbierane rzeczy.
Dokupiłem jeszcze duży płyn do naczyń, powoli powoli coś uzbieramy.
Może ktoś jeszcze się zmotywuje ?!

Odpowiedz z cytatem  
Nowy tematOdpowiedz Strona 1 z 6   [ Posty: 83 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna